Kohalikud maitsed ja elamused
Eestis on toidukultuur tugevalt seotud looduse ja aastaaegadega. Eestlasele on omane lihtne ja mahe toiduvalik, kus valitsevad kodused ja tervislikud toidud, nagu verivorst, seljanka, hapukapsas ja räim. Sageli hõlmavad need koduste toitude nautimist koos pere ja sõpradega, eriti pidupäevadel või talviste külmadega, kui armastatakse süüa soojas kodus aeglaselt valminud toite. Erilisteks jookideks on kodune kama, glöggi ja käsitööõlu.
Lõuna-Eestis, kus loodus ja ajalugu on tihedalt põimunud, peegelduvad toidud sageli piirkonna traditsioonides ja igapäevaelus. Siin saab nautida kohalikke tooraineid, nagu metsasaadused, kala, marjad ja juurikad, mis annavad toidule erilise maitse. Lõuna-Eesti toidud on lihtsad, kuid samas rikkalikud, pakkudes täiuslikku tasakaalu soolase ja magusa vahel. Kohalikud pererahvad väärtustavad oma põllusaadusi ja käsitöötooteid, pakkudes külastajatele autentseid maitseelamusi, olgu siis tegemist seto, Võru või Tartu piirkonnaga.
Lõuna-Eesti kohalikud maitsed on midagi, mida ei saa mekkimata jätta!
GMP Pühajärve Restoran asub järve kaldal, pakkudes lisaks maitsvale kohalikule toorainele ka imelisi vaateid. Lisaks on restoranil ka White Guide Nordic märge.
Ugandi Resto asub Otepää südames, millel on hinnatud White Guide Nordic ja Silver Spoon märgised, menüüst leiab külastaja mitmeid Põhjamaade ja Vahemerest inspireeritud toite.
Tammuri talu restoran Otepää lähistel on aastate jooksul kuulunud Eesti tipprestoranide hulka, pakkudes ainulaadseid maitseelamusi ja naudinguid vanas aidas. Restoranil ei ole kindlat menüüd, vaid roogasid valmistatakse vastavalt aastaajale ja kohalikule toorainele, tuues inspiratsiooni nii Eesti kui Euroopa köögist ning lisades vürtsi kaugematest maailmanurkadest.
Vidrike Külamaja restoran, mis asub Vidrike järve kaldal, pakub külastajatele autentset Itaalia maitseelamust, kus kohtuvad Itaalia külarestorani traditsioon ja rahuliku Eesti looduse kombinatsioon. Ehtsas kiviahjus küpsetatud pitsad ja kodune atmosfäär loovad sooja ja hubase koha, kus igal külastajal on aega nautida toite, seltskonda ja loodust. Restoran on ka White Guide Nordic märgise omanik.
Seto Tsäimaja pakub unikaalset võimalust nautida autentseid seto rahvustoite käsitööna valminud savinõudest, kuulata seto laulu ja pillilugusid ning harjutada menüüst valikut tehes seto keelt. Söögielamus asub Värska talumuuseumi kõrval, kus saab ühendada toidukogemuse kultuurielamusega ja avastada kohalikku käsitööd ning suveniire.
Taarka Tarõ Köögikõnõ Obinitsas on kodune ja hubane söögikoht, mis on tõeline seto kultuuri süda, pakkudes ehedat seto toitu ja autentset õhkkonda. Pererahvas on seto kultuuri eestvedajad, andes külastajatele võimaluse osa saada elavast kultuurist ning nautida traditsioonilisi roogi, nagu sõir, pirukad ja pannkoogid.
Tartu on üks Eesti kultuuri- ja toidulinna pärlitest, mis on lisaks ajaloolisele arhitektuurile ja elavale õhkkonnale koduks ka mitmesugustele restoranidele, kus pakutakse nii rahvusvahelisi toite kui ka kohalikke maitseid, andes külastajatele tõelise naudingukogemuse.
Tartu Toomemäe nõlval asuv Püssirohukelder, ainulaadne oma kõrge lae poolest, on endine 1767. aastal ehitatud püssirohukelder, kus nüüdisajal tegutseb restoran ning mis on olnud ka Tartu Ülikooli teaduskonna paik maavärisemiste ja magnetiliste nähtuste uurimiseks. See on oluline koht, mida kindlasti külastada, kui olete Tartus.
Aparaaditehas on üks Tartu uuemaid ja populaarsemaid kultuuri keskusi, kus leidub laias valikus toidukohti ja kohvikuid. Aparaaditehas ühendab endas kunsti, disaini ja suurepärased maitseelamused, olles koduks mitme restorani ja kohviku kogukonnale. Siit võib leida erinevaid restoranivalikuid, alates lihtsatest kohvikutest kuni rafineeritud gurmee restoranideni. Üks populaarsemaid toidukohti on Aparaat, millel on White Guide Nordic märge, ja kus saab nautida nii suurepäraseid roogasid kui ka hubast atmosfääri. Aparaaditehases asuvad ka muud maitseelamust pakkuvad kohad, mis sobivad igaks hetke nautimiseks ja tõelise toiduelamuse saamiseks.
Cantervilla Lossi restoran on ideaalne koht, kus nautida imekaunist mõisamiljööd ja maitsvaid roogasid, pakkudes sooja teenindust ja suurepärase elamuse igale külastajale.
Taagepera lossis asuv Resto Wagenküll ühendab tänapäevase mugavuse ja ajaloolise atmosfääri, pakkudes maitseelamusi kauni lossipargi vaatega. Restorani eripäraks on Josper puusöeahjus valminud road, mis valmistatakse Lõuna-Eesti metsadest ja taludest pärit kohalikust toorainest, luues täiusliku koosluse moodsatest maitsetest ja ajaloolisest hõngust.